Home

 

 

Evenimentul zilei - 2017 si mai din urma

februarie ianuarie 2017,

2016

Martie

 

Marius Mihai Eduard Aurelian Patrascu 23-25 martie 1990. Clubul de Scrabble Zig-Zag Ploiesti organizeaza la Casa Armatei primul turneu de Scrabble sportiv de Divizia A.

Organizatori principali: Marius Mihai (foto 1) si Eduard Aurelian Patrascu (foto 2).

 

 

Flacara-Rebus martie 1984 15 martie 1984. Revista FLACARA-REBUS publică inovaţia SCRABBLE ANTICIPAŢIE. Este lansată o partidă care va conta în TOP - 84. Mai multe>>

SCRABBLE ANTICIPAŢIE. Regulament general
 
Partida de Scrabble anticipaţie se poate desfăşura între doi sau mai mulţi jucători.

Fiecare jucător aplică o strategie, pe care şi-o elaborează după anunţarea grupelor de litere de către organizator sau arbitru.

Arbitrul extrage şi anunţă o grupă de 2 litere (o vocală şi o consoană, din care se pot forma 2 cuvinte) şi 7 grupe de câte 7 litere, numerotate în ordinea extragerii, începând cu grupa de 2 litere.

Se acordă un timp de gândire de 60 de minute pentru pregătirea planurilor de joc.

Grupele de litere pot fi anunţate cu mai mult timp înainte de concurs. În acest caz, partida începe imediat.

Pentru turul 1, arbitrul anunţă grupa de 2 litere şi, prin tragere la sorţi, una din grupele de 7 litere. Anunţarea literelor se face în ordine alfabetică.

În turul 1, jucătorii depun pe tablă un cuvânt cu grupa de 2 litere şi apoi fac o a doua depunere cu litere din grupa de 7 litere. Jucătorii înscriu pe acelaşi fluturaş ambele depuneri, în ordinea în care au fost făcute. Se înscriu pe fluturaş punctajele la fiecare depunere şi punctajul total al turului. Este penalizată cu avertisment tehnic greşeala de calcul sau omisiunea la fiecare dintre aceste punctaje.
Literele neutilizate (chiar şi în totalitate) dintr-o grupă se elimină din joc.
Pentru turul 2 şi următoarele, arbitrul extrage câte o grupă din cele rămase. Jucătorii fac depuneri în fiecare tur cu litere din grupa anunţată, dezvoltând varianta pe care au conceput-o.

Un jucător poate solicita, în cursul partidei, anularea unei depuneri anterioare, anulându-se, conform regulamentului general al jocului, şi depunerile ulterioare care se sprijină în mod vital pe depunerea anulată. Anularea unei depuneri se face scriind într-un colţ al rubricii DEPUNERE a fluturaşului din turul în desfăşurare “Anulez turul ...”
.
Orice greşeală cauzată de incorectitudinea unui cuvânt, poziţionarea greşită etc. - care implică anularea unei depuneri - conduce la anularea depunerilor ulterioare care se sprijină în mod vital pe depunerea anulată.

O partidă de Scrabble anticipaţie are 14 tururi.
Timpul de gândire pentru fiecare tur: 1, 2, 3, 4 -10 min.; 5, 6, 7, 8 - 8 min; 9, 10, 11, 12 - 6 min; 13, 14 - 4 min, la partida in sala.
La fiecare tur, arbitrul anunţă intrarea în ultimul minut de gândire.

Predarea fluturaşului se face la fel ca la partida de Scrabble duplicat.

La sfârşitul partidei, după strângerea fluturaşilor pentru turul 14, jucătorii predau o grilă de control cu situaţia finală a tablei, care are caracter ilustrativ, eventualele greşeli sau mici omisiuni nefiind sancţionate. Nepredarea grilei de control precum şi predarea acesteia necompletată sau cu multiple omisiuni se sancţionează cu avertisment disciplinar.

Sancţionarea diverselor abateri de la regulament se face la fel ca la partida de Scrabble duplicat.

 


 

Clasamentul partidei de Scrabble anticipaţie din TOP - 84

G. CRUCERIU

N. OPRIŞIU

T. CANŢER

M. PANAIT

C. MIHAI

G. MUREŞAN

V.NICHIFOROV

 

1.

Gelu CRUCERIU, Caransebeş

1132

2.

Nicolae OPRIŞIU, Sf. Gheorghe

1063

3.

Tudor CANŢER, Sibiu

1031

4.

Dan Ştefănescu, Piatra Neamţ

1009

5.

Marilena PANAIT, Piatra Neamţ

934

6.

Daniel CONSTANTINOIU, Sf. Gheorghe

932

7.

Claudia MIHAI, Bucureşti

919

8.

Gabriel MUREŞAN, Mediaş

911

8.

Gheorghe OPREA, Bucureşti

911

10.

Vasile NICHIFOROV, Braşov

898

 urmează, în ordine: Alexandru MANOLE, Ilie SOCOLOV, Serghei PETROVICI, Laurian IEREMEIOV, Victor BUDULACHE, Eugen EGRI, Radu CIUCU, Petrică AIDIMIREANU, Iuliu IOVANOV, Nicolae PĂLIMARIU, Dragomir RUSALIN, Ciprian DUMITRIU, Matei GALL, Vasile UDILĂ, Francisc KONICIKA, Viorel NAGHI, Mihai ZAVERDEANU, Candin Silviu  DRĂGUŢ, Octavian GHEORGHE, Nicolae Sandu CAPOTĂ, Octavian CUDALBU, Tinel ALDEA, Mircea BOJIŢĂ, Dorina Florica IACUBOVICI, Mircea Nicolae SAVA, Dan GHINESCU, Cristina SĂNDULESCU, Gabriel ENE, Gheorghe PREDA, Călin MICLĂUŞ, Lucian GROSU, Vasile OPRIŞOR, Ioan NEAGU, Cezar GROZESCU, George GURAN, Alexandru LUGOJAN, Gabriel POLONI, Ilie ELENA, Anamaria CHIRILOAIE, Doina BOZÎNTAN.

 

martie 2001. Clubul Sportiv ARGUS Târgu Frumos editează primul număr al revistei trimestriale de scrabble ARGUS MAGAZIN.

Clubul Sportiv ARGUS Tg. Frumos

ARGUS emblema 

Str. Cuza Voda

6750 TG FRUMOS

Constantin Enea
Constantin

Enea

Ioan
Romanescu

Gabriel Enea, Argus

Gabriel

Enea

Sorin Ripa

Sorin

Ripa

Editori:

Constantin ENEA

Ioan ROMANESCU

Gabriel ENEA

Redactori

Ciprian SCHWAB

Victor BRAN

Tehnoredactare, corectură

Sorin RÎPĂ


În nr. 1 al revistei ARGUS MAGAZIN:

·        Pagina începătorului

·        3 probleme de scrabble, în cadrul unui concurs anual

·        Rubrica de divertisment REBUS-SCRABBLE

·        Anunţuri

Pornind acum la drum după reuşitele altor cluburi din ţară, misiunea noastră pare pe cât de grea, pe atât de cutezătoare. Membrii clubului nostru tânăr şi fără veleitaţi de „pepinieră a campionilor“ pleacă pe drumul nebătătorit al elitelor jocului de scrabble cu dorinţa unui afişat fairplay.

EDITORIAL

Ne întâlnim la concursuri în urma „escaladării“ obstacolelor sociale, financiare şi în faţa tablei de 15x15 devenim adversari. Zi de zi trec problemele pe lângă noi regăsindu‑ne în ultima zi afişaţi pe o hârtie „maltratată“ de imprimantă pe diferite poziţii. Cu satisfacţie sau regret constatăm că suntem acolo pe locul 1, 2, 3,... 40. Plecăm acasă! Simţim satisfacţia „misiunii îndeplinite“, regretul sau speranţa unei viitoare confruntări victorioase. Cine este el, cel învins? E supărat? E obosit? Are probleme familiale? Mai lucrează undeva? Sacrificiul lui de a fi între noi este superb! Dacă n‑ar veni el şi el şi el, nu ar mai fi concursuri, cluburi, chiar... federaţie!

Înainte de a vă ridica, priviţi‑vă partenerul, trăiţi alături de el suferinţa, deznădejdea şi bucuria de a fi împreună. Orice aţi face, scrabble este tot un joc.

Revista noastră vrea să fie un simbol al prieteniei, al înţelegerii, al respectului dintre parteneri. Problemele pe care le vom publica vor fi destinate în primul rând jucătorilor începători, copiilor, făcând prin aceasta propagandă jocului de scrabble.

Ca orice început, şi acesta al nostru va fi greu, dar cu ajutorul dumneavoastră, al celor ce doriţi să colaboraţi,... vom reuşi.

Constantin ENEA,

Preşedinte C.S. ARGUS Târgu Frumos

 

Simultanul National de Scrabble editia 43

Valencia1Centrul: VALENCIA, Comunidad Valenciana, Spania.

 

Data: 10-11 martie 2007.

Organizator: Octavian Mocanu.

Jucatori:

Maestru al Sportului Septimiu CriveiSeptimiu Crivei

Octavian Mocanu, TaviOctavian Mocanu

 

 

Valencia Scrabble

simultan Scrabble 11 martie 2007. Scurt reportaj metascreblistic de la fata locului
de Octavian Mocanu
 
 

Asa cum publica editia duminicala a cotidianului "Las Provincias" si in conformitate cu marturiile pline de emotie ale locuitorilor capitalei Regiunii Autonome Valenciene, doua persoane suspecte, de virsta nedeterminabila si care transportau sub brat anumite obiecte ce pareau contondente (niste table asemanatoare cu cele de sah, dar ale caror patratele erau colorate viu si tipator) au pus pe jar organele de securitate locale.
 
Simbata, inspre orele 8 seara, cu 2 inainte de a se disputa traditionalul meci dintre superputerile europene ale sportului de dat in minge cu piciorul, undeva la jumatatea distantei intre Gara de Nord si Piata Regala, la inaltimea celor 10 metri ai etajului aceluiasi hotel, s-a auzit pret de citeva secunde un debil fluierat, care de fapt, spun gurile rele, razbatuse de la o "piuleta" (petarda valenciana) pierduta in Piata Primariei. Startul celui de-al 43-lea Simultan in varianta iberica fusese luat. De o parte si de cealalta a patului, aplecati si vizibil marcati de o zi plina de evenimente excursioniste, doi suferinzi ai acestui teribil drog isi injectasera deja prima doza ce corespundea turului intii al duplicatului. Probabil si sub presiunea mai importantei sarbatori a "falles", care in momentul cel mai inoportun oferea trecerea in revista a carelor alegorice in aceeasi seara fatidica, rezultatele au lasat de dorit, in special degustarea acelei moluste atit de scumpe cu osebire noua, care, o! fatalitate a sortii, trebuie sa se numeasca cum altfel decit... belemnit!
 
Cu siguranta influentati inca de efectele psihedelice din ajun, am recidivat duminica, la cintatul cocosilor (10 dimineata), intr-o faimoasa cafenea a urbei. Si ce e mai pitoresc decit sa comanzi un croasant si in acelasi timp sa ocupi cu nonsalanta o masa cu aceeasi tabla la fel de viu colorata pe care incepi sa invirti cu frenezie jetoane ce sint tot mai tare pocnite pe masura ce timpul trece si ideile unui 15 se lovesc de o sterilitate exasperanta? Noi si noi vocable rasar pe nesimtite, care ar produce pe buna dreptate deliciul literatorilor si disperarea jucatorilor.
 
Si iata ca se zvoneste, cu glas tot mai strident si pe la tot mai multe colturi de ulita, ca cele doua simpatice si inocente chelnerite de la sus-numitul local inca isi mai pun filozofice intrebari referitoare la manifestarile irationale ce avusesera loc sub ochii lor mariti de uimire si inca lipiti de nesomn din acea placida si insorita zi duminicala...
 
A consemnat,
Un screblofil

 

Octavian Mocanu, Tavi 10 martie 2013. Octavian Mocanu cucereste titlul de Campion Mondial la Scrabble in Limba Catalana in competitia de la Ibiza, Comunitat Autňnoma de Catalunya, Spania.

Interviu  in Romania Expres, de Alin Sacacean

Continuarea interviului in Romania Expres nr. 26/2014, paginile 10-11 >>

 

7-9 martie 1986. Cercul de Scrabble TIBISCUM Caransebeş organizează la Băile Herculane Întâlnirea republicană de scrabble HERCULES – 86. Membrii cercului care au asigurat desfăşurarea turneului: Gelu CRUCERIU, Aurel SILARDI, Nicolae CREINICEANU, Moise TODOR şi Dragomir RUSALIN.

 

  Gelu CRUCERIU    

 Laureatii turneului Hercules - 86:

Leontin Dimitru MOŢ

Aurel COMAN

Bogdan ŢINTEANU

Cristian Mihail IONESCU

Adrian MARIAN

Grigore Radu SCURTU

Claudia MIHAI

 

 Grup de bucureşteni la
HERCULES - 86

În holul hotelului Diana:

Viorel FLOREA, Alexandru Mihail IONESCU, Ninel ALDEA, Sorin RĂDOI, Grigore Radu SCURTU, Gabriel ENE, Iuliu IOVANOV şi Viorel NAGHI.

  

martie 2002. Canalul Tvr1 prezinta pe parcursul a mai multe luni emisiunea-concurs Careul de Aur, productie a unei firme externe postului de televiziune. Concurentii din platou sau telespectatorii aveau de rezolvat partial sau integral o grila 7x7 fara puncte negre, pe baza definitiilor cuvintelor incrucisate.
S-au remarcat scrabblerii Nicolae Burducea si Maestrul sportului Corneliu Faur. Ei au fost invitati in emisiuni diferite, au dezlegat careurile pana la ultimul cuvant si au atins premiul cel mare de 1 miliard de lei. Din declaratiile lor, se pare ca nu au vazut niciun leu de la firma respectiva.

Nicolae BurduceaNicolae Burducea Corneliu Faur

Prezentatorul emisiunii a fost actorul George Mihaita. Definitiile cuvintelor au apartinut scriitorului si scrabblerului Dan Ursuleanu iar careurile au fost realizate de Ruxanda Vasiliu, Dorina Arhip si Ninel Aldea.

 Dan Ursuleanu Dan Ursuleanu George Mihaita George Mihaita

Ruxanda Vasiliu Dorina Arhip Ninel Aldea Ninel Aldea

 Interviu cu George Mihaita, de Sebastian Dragan, film de la Youtube.com

 Careuri din concurs

 

73

A

B

S

C

I

S

A

B

O

T

A

N

I

C

S

T

A

T

A

L

E

C

A

T

E

L

U

S

I

N

A

L

B

I

T

S

I

L

U

I

R

E

A

C

E

S

T

E

A

78

L

A

C

A

T

U

S

A

R

O

M

A

N

A

C

O

S

A

R

I

T

A

M

A

G

I

T

I

T

A

R

I

F

A

R

U

N

I

T

A

T

I

S

A

T

I

R

I

C

Alte careuri de acest tip (exercitiile 4, 18) >>

 

4 martie 2007. Grupul Scolar Edmond Nicolau organizeaza la Cluj-Napoca un centru al Simultanului National de Scrabble editia 43.

 

Clubul Sportiv Meteor Rusca Montana 3 martie 2007.  Clubul Sportiv Meteor organizeaza la Rusca Montana un centru al Simultanului National de Scrabble editia 43.

Foto: Profesor Viorel Florea - Presedintele C.S. Meteor

 

3 martie 2007. La Braila se organizeaza un centru al Simultanului National de Scrabble editia 43 la care participa sportivi din Braila si Galati.

 

 

Sigla Clubul Sportiv Columna Drobeta Turnu-Severin 3 martie 1984. Ia fiinţă Sport Club Columna Drobeta-Turnu Severin. Un an mai apoi C.S. Columna organiza un turneu memorabil de Scrabble: "http://mosgerila.com/poze/Drobeta2010.htm".

Foto: Cristian Isop - Presedintele S.C. Columna

1 martie 1984. Ia fiinţă Cercul de Scrabble PENELOPA la Întreprinderea Textilă Garofiţa din Timişoara. Membri fondatori: Aladar SCHATARA (responsabil), Mircea AVRAM, Maria GRAPINI, Cornelia ORHEI, Anişoara SFERCOCIU. Ulterior au fost cooptaţi: Nicolae CRISTEA, Maria GROZA, Clara PĂUŢ, Vasile COPIL şi Petru TRIPA. Mai multe>>

1 martie 1986. Ia fiinţă Secţia de Scrabble a Cercului Rebusist DACIA din cadrul Clubului Muncitoresc Siderurgistul din Hunedoara. Secţia are 10 membri, fiind condusă de Nicolae CAPOTĂ şi Vasile HOLT. Mai multe>>

1 martie 1986. Ia fiinţă un Cerc de Scrabble la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, sub conducerea ing. Gheorghe PREDA. Ceilalţi membri ai cercului: Verginica CAZACU, Marian CAZACU, George COLOCIOIU, Cristina EUSIMNGHER, Petre EUSIMUGHER, Ştefania IORDACHE, Liliana MIRON, Romica MIRON, Emilia POPA, Alexandrina PREDA, Ion OAJDEA, Elena OAJDEA, Ionuţ OPRIŞAN. Mai multe>>

 Gheorghe PREDA

 Ştefania IORDACHE

 

 

Tot inainte!