Atleti polisportivi SCRABBLE & TIROLIANA

Atleți români polisportivi

SCRABBLE ȘI TIROLIANA

Protagoniștii, în ordinea din scurtmetraj:

Codrina Siteanu-Stoianov

– C.S. FITT Timișoara

Cristian Caba

– C.S. Universitatea Cluj-Napoca

SCRABBLE

Scrabble este un joc practicat ca sport în România, Mali, Moldova, și Senegal. În alte țări Scrabble este un joc de divertisment, de societate sau de simplă competiție.

Dan Ursuleanu
Dan Ursuleanu

Sportul Scrabble în România. În anul 1987 a luat ființă Comisia Centrală de Șah Electronic și Jocuri Logice, pe lângă Federația Română de Șah. În cadrul comisiei a funcționat și Secția Scrabble, alături de Secțiile Go, Rebus și Șah Electronic. Președintele Sectiei Scrabble a fost Dan Ursuleanu.

Federația Română de Scrabble a luat ființă la 27 ianuarie 1990.

În anul 1993 a fost înființată prin Ordin al ministrului Federația Română de Bridge, Go, Rebus și Scrabble, cu secțiile respective, în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. Federația a funcționat până în anul 1996.

Cererea de brevet de invenție nr. 2752158 pentru Game Apparatus a fost depusă de americanul James Brunot în 28 octombrie 1954 la Biroul American de Patente. Soții Helen și James Brunot cumpăraseră descrierea jocului Scrabble de la americanul Alfred Butts, adevăratul inventator al jocului, cel care nu a reușit din 1931 până în 1954 să-și breveteze singur invenția https://mosgerila.com/scrabble/ini/is_scrabble.htm.

Scriitorul american Vladimir Nabokov arată în cartea sa Ada, or Ardor: A Family Chronicle (Ada sau ardoarea. O cronica de familie), 1969, că Scrabble era la modă în America pe la 1790 sub numele de Alfavit-un vechi joc rusesc de noroc și îndemânare.

În România Scrabble este marcă înregistrată la OSIM din 5 august 1993. Marca nr. 63800 SCRABBLE este proprietatea întreprinderii americane Mattel, prin firma germană de avocați J.W. SPEAR&SONS LIMITED.

TIROLIANA

Tiroliana
Tiroliana

Tiroliana este un sport recreativ practicat în toată lumea sub diverse denumiri: zip line, zip-line, zipline, zip wire, aerial runway, flying fox, foefie slide, tiroliana.

Echipamentul constă în principal dintr-un scripete care rulează gravitațional pe un cablu întins între două puncte depărtate, situate la înălțimi diferite.

World’s Largest Urban Zipline, scurtmetraj de Devinsupertramp, de la Youtube.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Translate »