Fairplay în sport. Laureați ai Medaliei Pierre de Coubertin


Ce este fairplay?

FAIRPLAY s. n. Acceptare loială a regulilor (într-un joc, într-un sport, în afaceri). ◊ (Adjectival) Nu a avut o comportare fairplay. [Pr.: férplei] – Cuv. engl. sursa: DEX ’09 (2009)

FÁIRPLAY s. v. sportivitate. sursa: Sinonime (2002)

Definiții de la Dexonline.ro

Ideea de fair-play a apărut probabil în timpurile de demult ale duelurilor cavalerești cu săbii, sulițe, buzdugane, chiloame și mai apoi cu arme de foc. Legile scrise și nescrise ale duelului cinstit reglementau tipurile de arme și de muniție, locul, timpul, detalii tehnice precum cine înjură sau dă primul, condițiile provocării și ale revanșei ( dacă mai trebuia).

 Exemplele de mai jos de conduită în arenele sportive și în afara lor oferite de atleți și activiști din domeniul sportului vor arăta că fairplay înseamnă mai mult decât acceptarea și respectarea regulamentelor.

Comitetul Internațional Olimpic
Blazonul COI

Cele mai prestigioase organizații care gestionează problematica Fair-play în sport sunt Comitetul Internațional Olimpic și UNESCO, prin Comitetul Internațional Fair Play.

Logo Fairplayinternational - Comitetul Interna?ional Fair Play al UNESCOComitetul Internațional Fair Play definește acest concept astfel: Fair Play este un concept complex care cuprinde și intruchipează o serie de valori fundamentale care nu sunt doar integrate în sport, ci relevante în viața de zi cu zi.

Valorile fundamentale ale fair-playului:

Competiția loială, respectul, prietenia, spiritul de echipă, egalitatea, sportul fără dopaj, respectarea regulilor scrise și nescrise, cum ar fi integritatea, solidaritatea, toleranța, întrajutorarea, excelența și bucuria. http://www.fairplayinternational.org/what-is-fair-play-

În România, cluburile și federațiile sportive au obligația, prin Legea Educației fizice și sportului nr. 69/2000, să includă în statutele proprii capitole distincte referitoare la Fair-play și Lupta antidoping. https://mosgerilacom.blogspot.com/2018/04/legea-educatiei-fizice-si-sportului-nr-69-din-2000.html.

 

Medalia Pierre de Coubertin

Medalia Pierre de Coubertin acordată de Comitetul Olimpic Internațional este cea mai înaltă distincție sportivă.

Medalia lui Pierre de Coubertin („Medalia Adevăratului Spirit Sportiv”) a fost instituită la Congresul CIO din anul 1964.

Medalia lui Pierre de Coubertin („Medalia Adevãratului Spirit Sportiv”), Comitetul Olimpic International, 1964. Fotografie de la Nypl.org/blog.

Baron Pierre Fredy de Coubertin a fost fondatorul, la 23 iunie 1894, al Comitetului Olimpic Internațional și al Jocurilor Olimpice Moderne, depreună cu Demetrios Vikelas.

Demetrios Vikelas

Demetrios Vikelas. Fotografie de la Ro.wikipedia.org.

Plaque devant la maison natale de Pierre de Coubertin
Placa din fata casei natale a lui Pierre de Coubertin din Paris, 20 rue Oudinot. Foto: Revuemethode.org

Monede bătute in cinstea lui Pierre de Coubertin

500 FF, 1991, Pierre de Coubertin, métal d'or
500 FF, 1991, Pierre de Coubertin

500 FF, Pierre de Coubertin, 1991, aur, valoare 800 euro. Imagine de la Numiscorner.com.

La pièce de 20 Frances Pierre de Coubertin. Circulation: 1850, Métal: aluminium-cupro-nickel-zinc.
La pièce de 20 Frances Pierre de Coubertin

20 FF Pierre de Coubertin 1994, Pessac, aluminiu, cupru, nichel, zinc, diametru 27 mm, greutate 9 g. Foto de la Cgb.fr.

France 1,5 euro, 2003, Pierre de Coubertin, metal Silver 0.9
France 1,5 euro, 2003, Pierre de Coubertin

Moneda de 1,5 euro, Pierre de Coubertin, 2003, Franta, Uniunea Europeana, argint, diametru 37 mm, greutate 22 g. Foto de la En.ucoin.net.

2 Euro, 2013, Pierre de Coubertin. 150ème anniversaire de la naissance de Pierre de Coubertin, 150th Anniversary of the Birth of Pierre de Coubertin, Cea de-a 150-a aniversare a nașterii lui Pierre de Coubertin.
2 Euro, 2013, Pierre de Coubertin

Moneda de 2 Euro, 2013 – 150 de ani de la nașterea lui Pierre de Coubertin, Republica Franceză, Uniunea Europeană, valoare 8 euro, cupru 75%, nichel 25%. Foto de la Ma-shops.de.

 

Laureați ai Medaliei Pierre de Coubertin

Carl Ludwig "Luz" Long, Germania. Medalia Pierre de Coubertin 1964, postum, Berlin.
Carl Ludwig „Luz” Long, Germania

Carl Ludwig „Luz” Long, Germania

Atlet (Atletism, Săritura în lungime, Medalie de Argint la Jocurile Olimpice Berlin, Germania, 1936, Campion al Germaniei în 1933, 1934, 1936, 1937, 1938 și 1939).

Carl Ludwig "Luz" Long, Germania - Medalia Pierre de Coubertin, 1964, postum.

Medalia Pierre de Coubertin 1964, postum, la Berlin.

Luz Long a fost medaliat în 1964 pentru gestul de a-l imbrățișa pe Jesse Owens, atlet american de culoare, medaliat cu Aur la Jocurile Olimpice de la Berlin, Germania, 1936.

Atitudinea lui Luz a fost considerată sportivă și foarte curajoasă în condițiile politice din Germania anului 1936.

Jesse Owens și Luz Long la Jocurile Olimpice, Atletism, Săritura în Lungime, Berlin 1936. Film de la Yotube.com

 

Emil Zatopek, Cehoslovacia, World Fair Play Trophy, 1975; Medalia Pierre de Coubertin, 2000 - postum, Helsinki, Finlanda.
Emil Zatopek, Cehoslovacia

Emil Zatopek, Cehoslovacia

Atlet (Atletism, Alergări, Fond, Campion Olimpic la Jocurile Olimpice de la Londra, 1948 (10000 m) și la Jocurile Olimpice de la Helsinki, 1952 (10000 m, 5000 m și Maraton), supranumit Locomotiva.

Emil Zatopek, Cehoslovacia, Medalia Pierre de Coubertin, 2000 - postum, la Helsinki, Finlanda.Medalia Pierre de Coubertin, 2000 – postum, la Helsinki, Finlanda.

Emil Zatopek a primit personal și World Fair Play Trophy (Trophy for the career) din partea Comitetului Internațional Fair Play, în 1975.
Emil Zátopek – 1952 Olympics. Film de la Youtube.com

Eugenio Monti, Italia, Medalia Pierre de Coubertin, 1964, Innsbruck, Austria.
Eugenio Monti, Italia. Foto de la It.wikipedia.org

Eugenio Monti, Italia

Atlet (Bob, echipaj de 2 sportivi și echipaj de 4 sportivi, 9 medalii de Aur la campionatele mondiale, 6 medalii olimpice), supranumit Rosso Volante.

Eugenio Monti, Italia, Medalia Pierre de Coubertin, 1964, Innsbruck, Austria.Medalia Pierre de Coubertin, 1964, la Innsbruck, Austria.

Eugenio Monti a primit în 1964 și Premiul World Fair Play (Trophy for action) din partea Comitetului Internațional Fair Play.

La Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck, Austria, 1964, înainte de o cursă pentru calificări Monti a observat că mașinii echipajului britanic îi lipsea un șurub esențial. Sportivul italian a oferit rivalilor un bulon asemănător cu cel lipsă și englezii au câștigat apoi în finală Titlul Olimpic. Gestul criticat atunci de suporterii italieni a fost suficient pentru ca oficialii CIO să-i acorde atletului italian Medalia Pierre de Coubertin pentru sportivitate și generozitate.

Eugenio Monti e i leggendari padri del bob italiano. Film de la Video-it.eurosport.com

Franz Josef Jonas, Austria, Medalia Pierre de Coubertin in 1969
Franz Josef Jonas, Austria, fotografie de la En.wikipedia.org

Franz Josef Jonas, Austria

Politician (Președintele Republicii Austria în perioada 1965 – 1974)

Medalia Pierre de Coubertin - Franz Josef Jonas, Austria, 1969

Medalia Pierre de Coubertin, 1969, la Viena, Austria.

Karl Heinz Klee, Austria, Medalia Pierre de Coubertin in 1977, la Innsbruck, Austria.
Doctor Karl Heinz Klee, Austria, fotografie de la Alamy.com

Karl Heinz Klee, Austria

Atlet (Schi).

Medalia Pierre de Coubertin - Karl Heinz Klee, Austria, 1977Medalia Pierre de Coubertin, 1977, la Innsbruck, Austria.

Lawrence Lemieux, Alberta, Canada, Medalia Pierre de Coubertin , 1988, la Seul, Coreea de Sud
Lawrence Lemieux, Alberta, Canada. Fotografie de la Pinterest.ca.

Lawrence Lemieux, Alberta, Canada

Atlet (Iahting, JO 1984 – clasa Star, JO 1988 – clasa Finn)

Medalia Pierre de Coubertin - Lawrence Lemieux, Alberta, Canada, 1988Medalia Pierre de Coubertin , 1988, la Seul, Coreea de Sud

La 24 septembrie 1988, în zona orașului Busan, în timpul Jocurilor Olimpice de Vara din Coreea de Sud, Lemieux era al doilea în cursa de la clasa Finn. În paralel se desfășura întrecerea la clasa 470. Observând că o rafală de vânt a răsturnat un vas din cursa paralelă sportivul canadian s-a abătut de la cursul sau și i-a scos din mare pe navigatorii singaporezi Joseph Chan și Siew Shaw Her, apoi i-a ajutat să urce la bordul unei nave de asistență. Deși oficialii de la International Yacht Racing Union i-au restituit locul 2 în cursa respectivă Lawrence Lemieux a încheiat competiția pe locul 11. La Festivitatea de Premiere Juan Antonio Samaranch Președintele Comitetului Internațional Olimpic i-a acordat Medalia Pierre de Coubertin pentru sportivitate.

2008 Inductee – Lawrence Lemieux. Film publicat de Alberta Sports Hall of Fame and Museum. De la Youtube.com

Justin Harley McDonald, Australia, Medalia Pierre de Coubertin in 1994, la Lillehammer, Norvegia.
1994: Justin Harley McDonald. Fotografie de la Uk.businessinsider.com, făcută de David Longstreath/AP

Justin Harley McDonald, Australia

Atlet (Bob, echipe de 4 oameni și de 2 oameni).

Medalia Pierre de Coubertin - Justin Harley McDonald, Australia, 1994, la Lillehammer, NorvegiaMedalia Pierre de Coubertin în 1994, la Lillehammer, Norvegia.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Lillehammer, Norvegia, din 1994, Justin Harley McDonald căpitanul echipei de bob 4 persoane a Australiei a împrumutat echipajului Suediei o greutate de 5 kg care a fost adăugată ca balast mașinii mult mai ușoare decât permitea regulamentul. Suedezii i-au întrecut pe australieni. Gestul de generozitate a fost relatat de Ziarul New York Times.

 

Raymond Gafner, Elvetia, atlet (Hochei pe Gheata), membru al Comitetului Olimpic Interna?ional , in perioada 1969-1990; Medalia Pierre de Coubertin in 1999.
Raymond Gafner, Elveția. Foto: News.ch.

Raymond Gafner, Elveția

Atlet (Hochei pe Gheață), membru al Comitetului Olimpic Internațional în perioada 1969-1990.

Medalia Pierre de Coubertin - Raymond Gafner, ElvetiaMedalia Pierre de Coubertin în 1999, postum, ca Omagiu celor care, prin învățătura, cercetarea și scrierea operelor intelectuale, au contribuit la promovarea Olimpismului în spiritul lui Pierre de Coubertin.

Spencer Fox Eccles. Medalia Pierre de Coubertin in 2002, la Salt Lake City, Utah, SUA
Spencer Fox Eccles. Fotografie de la Engenmuseum.org

Spencer Fox Eccles, Republica Utah, Statele Unite ale Americii

Atlet (Schi), filantrop.

Medalia Pierre de Coubertin - Spencer Fox Eccles, Republica Utah, Statele Unite ale AmericiiMedalia Pierre de Coubertin în 2002, la Salt Lake City, Utah, SUA.

Spencer Fox Eccles a fost membru al comitetului executiv de 3 persoane al Comitetului de organizare olimpică din Salt Lake și primar al satului olimpic în timpul Jocurilor.

 

Jonathan Ionatana Falefasa „Tana Ghee” Umaga, căpitan All Blacks, Noua Zeelandă. Fotografie captură de la Youtube.com.

Jonathan Ionatana Falefasa „Tana Ghee” Umaga, Noua Zeelanda

Atlet (Rugbi, a fost căpitanul echipei naționale a Noii Zeelande, All Blacks).

Medalia Pierre de Coubertin - Jonathan Ionatana Falefasa "Tana Ghee" Umaga, Noua Zeelanda Medalia Pierre de Coubertin în 2003, la Cardiff, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

În timpul meciului-test Țara Galilor-Noua Zeelandă disputat la Cardiff în iunie 2003 jucătorul gazdelor Colin Charvis a rămas întins pe gazon după un contact dur dar regulamentar cu Tana Umaga. Neozeelandezul renunță să urmărească mingea și se oprește să-l ajute pe galez până la venirea medicilor ambelor echipe. Galeria gazdelor a aplaudat gestul lui Umaga în ciuda scorului de 3-55 cu care s-a isprăvit meciul.

În viață sunt lucruri mai importante decât un joc. Lucruri mai grave decât înfrângerea se pot întâmpla în viață a spus Tana.

Tana Umaga helps Colin Charvis, film de Ruddy Darter, de la Youtube.com

 

Vanderlei Cordeiro de Lima aprinde Flacăra Olimpică pe Stadionul Maracana la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Brazilia, 2016. Fotografie de Tim Hipps, de la En.wikipedia.org.

Vanderlei Cordeiro de Lima, Brazilia

Atlet (Atletism, Cros, Maraton).

Medalia Pierre de Coubertin - Vanderlei Cordeiro de Lima, BraziliaMedalia Pierre de Coubertin în 2004, la Atena, Grecia.

La 29 august 2004, la Jocurile Olimpice de vară de la Atena, de Lima conducea după 35 km din cursa de Maraton cu un avans de cca o jumătate de minut când a fost oprit din alergare de un popă, turist străin în Grecia, cuprins de alte idealuri decat cele olimpice. Atletul brazilian a terminat totuși concursul pe locul 3. La Festivitatea de încheiere a Jocurilor Olimpice Comitetul Internațional Olimpic i-a conferit lui de Lima medalia Pierre de Coubertin pentru spiritul sportiv.

Elena Dmitriyevna Novikova-Belova, Belarus. Fotografie de la Ro.wikipedia.org.

Elena Dmitriyevna Novikova-Belova, Belarus

Atletă (Scrimă – specializată pe Floreta, prima sportivă care a câștigat 4 medalii olimpice de aur).

Medalia Pierre de Coubertin - Elena Dmitriyevna Novikova-Belova, BelarusMedalia Pierre de Coubertin în 2007, la Minsk, Belarus

Servicii remarcabile pentru Mișcarea Olimpică.

Elena Dmitriyevna Novikova-Belova primind Medalia Pierre de Coubertin de la un oficial bielorus.

Elena Dmitriyevna Novikova-Belova primește Medalia Pierre de Coubertin la Congresul al XI-lea Științific al CIO Modern Olympic Sports and Sport for All, desfășurat în 2007 la Palatul Sporturilor din Minsk, Belarus.

Shaul Paul Ladany, Israel, Medalia Pierre de Coubertin.
1. Shaul Paul Ladany. Foto de la Google.com

Shaul Paul Ladany, Israel

Atlet (Atletism, Marș).

Medalia Pierre de Coubertin - Shaul Paul Ladany, IsraelMedalia Pierre de Coubertin în 17 mai 2007, la Minsk, Belarus.

Pentru realizări sportive remarcabile pe parcursul unei perioade de peste 4 decenii.

 

Peter Cupac, Ivan Bulaja și Pavle Kostov, Croația. Fotografie de la Medalhapierredecoubertin.blogspot.com.

Peter Cupać, Ivan Bulaja și Pavle Kostov, Croația

 

Atleți (Iahting, Clasa 49)

Medalia Pierre de Coubertin - Peter Cupać, Ivan Bulaja si Pavle Kostov, CroatiaMedalia Pierre de Coubertin în 2008, la Beijing, China.

La Jocurile Olimpice de vară din 2008  de la Beijing ei și-au împrumutat barca danezilor Jonas Warrer și Martin Kirketerp, a căror barcă era defectă (catargul fusese distrus cu puțin timp înainte de începerea cursei lor). Warrer și Kirketerp au câștigat o medalie de aur.

Ronald George „Ron” Harvey, Australia. Fotografie de la Basketball.net.au/hall_of_fame/ron-harvey.

Ronald George „Ron” Harvey, Australia

Administrator în sport.

Medalia Pierre de Coubertin - Ronald George "Ron" Harvey, AustraliaMedalia Pierre de Coubertin în 2009.

Recunoaștere a contribuției sale la promovarea Spiritului olimpic.

Éric Monnin, Medalia Pierre de Coubertin. Foto de la Sf.donntu.org.

Éric Monnin, Franța

Istoric și sociolog in sport, specialist în Mișcarea olimpică internațională.

Medalia Pierre de Coubertin - Ronald George "Ron" Harvey, AustraliaMedalia Pierre de Coubertin în 2012, remisă în 2013 la Lausanne, Elveția.

Promotor al Spiritului olimpic.

Bob Nadin, Canada – Medalia Pierre de Coubertin. Foto de la Linkedin.com.

Bob Nadin, Canada

Arbitru (Hochei pe Gheața)

Medalia Pierre de Coubertin - Bob Nadin, CanadaMedalia Pierre de Coubertin în 2012.

Recunoaștere a muncii sale în Hocheiul pe Gheață.

 

Richard Garneau. Fotografie de la Theglobeandmail.com.

Richard Garneau, Canada

Ziarist sportiv de radio și televiziune.

Medalia Pierre de Coubertin - Richard Garneau, CanadaMedalia Pierre de Coubertin în 2014, postum, la Soci, Rusia.

Pentru munca sa în Mișcarea olimpică.

Doctor Lawyer Michael Hwang, Singapore – Medalia Pierre de Coubertin. Foto de la Straitstimes.com.

Lawyer Michael Hwang, Singapore

Avocat, membru al Consiliului Internațional al Curtii de Arbitraj pentru Sport

Medalia Pierre de Coubertin - Lawyer Michael Hwang, SingaporeMedalia Pierre de Coubertin în 2014, la Singapore.

Pentru servicii excepționale către Mișcarea olimpică și Comitetul Olimpic Internațional.

Baron Eduard Oleg Alexandrowitsch von Falz-Fein, Liechtenstein – Medalia Pierre de Coubertin. Foto de la En.wikipedia.org.

Baron Eduard Theodor Oleg Alexandrowitsch von Falz-Fein, Liechtenstein

Atlet (Bob, 2 sportivi), promotor al Mișcării olimpice în Liechtenstein.

Medalia Pierre de Coubertin - Baron Eduard Theodor Oleg Alexandrowitsch von Falz-Fein, LiechtensteinMedalia Pierre de Coubertin în 2017, la Vaduz, Liechtenstein.

Pentru servicii de lungă durată în favoarea Mișcării olimpice.

Lv Junjie, China – Medalia Pierre de Coubertin. Foto de la Chinaplus.cri.cn.

Lv (Lü) Junjie, China

Artist, Maestru Zisha.

Medalia Pierre de Coubertin - Lv (Lü) Junjie, ChinaMedalia Pierre de Coubertin în 2018, la Lausanne, Elveția.

Ceramica Zisha a artistului chinez Lv Junjie, laureat cu Medalia Pierre de Coubertin. Foto: Xinhua.

Zisha este un tip de lut care a fost folosit în ceramica chineză din timpul dinastiei Ming. Gresia finisată este folosită pentru servicii de ceai și alte obiecte mici. Lv a câștigat recunoașterea CIO datorită muncii sale prin intermediul artei Zisha pentru a răspândi Spiritul olimpic.

Han Meilin, China – Medalia Pierre de Coubertin. Fotografie de la News.tsinghua.edu.cn.

Han Meilin, China

Artist Fuwa.

Medalia Pierre de Coubertin - Han Meilin, ChinaMedalia Pierre de Coubertin în 2018, la Lausanne, Elveția.

Artistul chinez cel mai recunoscut pentru crearea păpușilor Fuwa pentru Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing.

Official Beijing Olympics Mascot Fuwa Dolls, film de wsu0student, de la Youtube.com


Români laureați cu Trofeul World Fair Play

Lia Manoliu, România World Fair Play Trophy

Lia Manoliu, România

Atletă (Atletism – Disc, Campioană și Recordmană Olimpică în 1968 la Ciudad de México, Mexic, cu o aruncare de 58,28 m, a participat la toate cele 6 ediții ale Jocurilor Olimpice în perioada 1952-1972.  A câștigat de 12 ori titlul de Campioană națională a României. A mai practicat sporturile Baschet, Tenis de Câmp, Tenis de Masă și Volei). A fost Vicepreședintă în perioada 1973-1990 și Președintă în anii 1990-1998 a Comitetului Olimpic Român și senatoare a României în legislatura 1990-1992.

Medalia World Fair Play a Comitetului International Fair Play al UNESCO - Lia Manoliu, Romania .

Trofeul Fair Play, categoria Trophy for the career, in 1974 la Paris, Franța.

A mai fost laureată în 1975 cu Ordinul Olimpic Colanul de Bronz, în 1990 cu Trofeul Femeia în Sport și în 1994 cu Trofeul Centenarului CIO, câteșitrele din partea Comitetului Internaţional Olimpic.

Lia Manoliu primind Premiul „Fair Play”. Fotografie de la Adevarul.ro.

Lia Manoliu primind Premiul „Fair Play” din partea Comitetului Internațional Fair Play al UNESCO de la Mr. Amadou Mahtar M’Bow – Directorul general UNESCO.

Stadionul National Lia Manoliu. Foto: Stadionul-national.ro

Stadionul Național Lia Manoliu din București.

Victor Banciulescu, Romania - Medalia World Fair Play a Comitetului International Fair Play al UNESCO.
Victor Bănciulescu. Foto: Library.la84.org/OlympicInformationCenter.

Victor Bănciulescu, România

Ziarist (A scris mai multe cărți despre sport: Jocurile Olimpice de-a lungul veacurilor (1964), Și totuși voi mai zbura (împreună cu Renee Bănciulescu-Cozadini, 1968), Mexico ’68 Olympic Breviary (1968), Am dat mîna cu ei… (1977), Jocurile olimpice de la Munchen 1972 (împreună cu Ilie Goga, 1973), Olimpiadele Albe (1973), Sport și legendă (1973), Acest straniu secol al sportului… (1976), Box. Mică enciclopedie (1981), Limbajul sportiv (1984), Mai mult decît o victorie (1986), Sport și artă (împreună cu Virgil Ludu, 1987), Orele astrale ale sportului (1989).

Medalia World Fair Play a Comitetului International Fair Play al UNESCO - Victor Banciulescu, RomaniaTrofeul Fair Play, categoria Diploma for promotion, în 1986.

Motivația Comitetului Internațional Fair Play:

Jurnalist sportiv timp de 45 de ani, lector în țară și în străinătate, a publicat recent în România cartea „Better Than a Victory”, care urmărește istoria cronologică a Comitetului Internațional de Fair Play și cele mai remarcabile acțiuni ale câștigătorilor IFPC.

Comentarii

Lasă un răspuns

Translate »