Mosgerila -Jocuri si jucarii

Jocuri, jucarii, concursuri

Canalul Mosgerila   +Mosgerila 

 In curand in librariile Flacara

- Rogu, joc de cuvinte
- Scramble, joc cu litere
- Sfoara, joc de cuvinte
- Scrabble de la A la Joker, carte

Weblogul lui Mosgerila

Recuzita Scrabble

 

recuzita scrabble

 

Tabla este o plansa pe care este imprimat un caroiaj  de 15 x 15 casute de forma dreptunghiulara (cca 2 x 1,8 cm). Pentru ca partida sa poata fi inregistrata, liniile orizontale sunt notate cu litere de la A la O, iar coloanele cu numere de la 1 la 15 (la scrabble in limba romana; jocurile in limba engleza au coordonatele inscrise invers). Materialul din care este confectionata tabla nu trebuie sa permita glisarea usoara a jetoanelor. Tabla poate avea nervuri care delimiteaza casutele sau adancituri in care se infig jetoanele. Sunt fabricate si jocuri magnetice.

Tabla are patrate obisnuite, cele mai multe, si patrate speciale, care multiplica valoarea literei sau a cuvantului.

Pentru notarea unei partide sau pentru prezentarea unei solutii la unele genuri de partide si probleme se utilizeaza table tiparite; la fel, in cazul cartilor, ziarelor si revistelor sau in Internet.

Reprezentarea grafica a tablei de scrabble.

Colorata

Alb-negru, Grila Oprisiu

 

Editii de lux, cu litere din aur si cu tabla si jetoane incrustate cu diamante. Aceste jocuri ajung la 20.000 $ bucata.

Scrabble de lux1 Scrabble de lux2

 

Scrabble de lux3  

 

Jetoanele sau literele sunt piesele cu care se joaca scrabble. Acestea sunt confectionate din lemn, material plastic sau din alte materiale, avand forma de paralelipiped dreptunghic, cu laturile bazei cu cca 0,5 mm mai mici decat cele ale casutei tablei, iar grosimea de 3-4 mm. Pe cate o fata a fiecarui jeton este inscriptionata prin tiparire, matritare sau prin alte procedee, o litera si valoarea ei la scrabble. Numarul, frecventa si valoarea literelor sunt specifice fiecarei limbi.
 

Frecventa si valoarea literelor la Scrabble in limba romana (conform Mosgerila.com, Jocuridecuvinte.eu, Internet Scrabble Club, Patratica Blog si altii; acestea au fost stabilite in 1982 de ing. Serban Teodoru si ing. Ioan Comanescu, dupa studierea a diverse texte in limba romana):

Bucăţi

11

2

5

4

9

2

2

1

10

1

4

3

Litera

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

L

M

Valoarea

1

9

1

2

1

8

9

10

1

10

1

4

 

Bucăţi

6

5

4

7

5

7

6

2

1

1

2

Litera

N

O

P

R

S

T

U

V

X

Z

? (joker)

Valoarea

1

1

2

1

1

1

1

8

10

10

0

Mattel Inc (proprietarul licentei pentru fabricarea si comercializarea jocului Scrabble in Romania) a stabilit alte frecvente si valori pentru jocurile in limba romana pe care le vinde.

Bucăţi

10 2 5 4 9 2 2 1 11 1 5 3

Litera

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

L

M

Valoarea

1

8

1

3

1

4

6

8

1

10

1

4

 

Bucăţi

6

5

4

6

6

7

5

2

1

1

2

Litera

N

O

P

R

S

T

U

V

X

Z

? (joker)

Valoarea

1

1

2

1

1

1

1

4

10

8

0

Valoarea jokerului (jetonul alb,marcat cu “?” sau cu o fata zambitoare) este zero.

Listele cuvintelor de 2-3-4 litere, cu definitii la cuvintele mai rare si cu valentele fiecarui cuvant (posibilitatile de prelungire cu o litera, in fata si in spate)

Frecventa si valoarea literelor la Scrabble in alte limbi si limbaje de comunicare

 

Suporturile (2-4 la un joc) permit manevrarea jetoanelor in timpul partidei. Pe suport trebuie sa incapa 7 jetoane si sa mai ramana un spatiu de manevra.

Suport Scrabble 1

  Suport Scrabble 3

Saculetul este confectionat din material textil si serveste la pastrarea jetoanelor si la extragerea acestora in timpul partidei.

Regulamentul fixeaza regulile ca la orice joc. Regulamentul trebuie sa precizeze si fondul de cuvinte admise sau macar dictionarele de referinta si limitele flexiunii cuvintelor.  la jocul de Scrabble modern fondul de cuvinte este foarte bine delimitat, in multe limbi, prin liste de cuvinte. In aceasta lista sunt cuprinse toate cuvintele admise; orice cuvant necuprins in lista este considerat incorect la scrabble.

La partidele clasice (libere), ceasul este cu doua mecanisme sau cadrane care functioneaza alternativ, iar la partidele colective, gen duplicat, ceasul este tip cronometru (acesta trebuie sa poata semnaliza sonor - pentru toata sala - inceperea timpului de gandire, intrarea in ultimele 20, 30 sau 60 de secunde de gandire, dupa genul partidei, si incheierea timpului de gandire). Ceas Sah ScrabbleCronometru

La turnee, organizatorii asigura si alte materiale de concurs: tabla de demonstratie sau proiector, numere de masa, formulare si buletine de concurs, calculatoare, dictionare sau programe de calculator care permit verificarea cuvintelor, mese, scaune s.a. Jocul individual, instrumentele de scris si ceasul cu doua mecanisme sunt, de regula, in sarcina jucatorilor.

 `Sinaia

Aspecte de la diverse turnee de Scrabble

Scrabble Tabla de demonstratie, Eforie Nord, 2002 Scrabble, video live

 

Regulamente, Reguli de joc in curand

www.scrabble.com SCRABBLE® is a registered trademark. www.mattelscrabble.com